Koolhydraten en Diabetes
We lezen en horen veel over gezondheid en gezond eten. En toch doen we vaak de dingen die niet goed voor ons zijn. Weten wat goed is en hoe je dat eenvoudig toe kunt passen, kan je helpen om ziektes te voorkomen.
Voeding en beweging spelen een grote rol in ons leven. Zeker nu we meer aan huis gebonden zijn, hebben we de neiging om naar ‘comfort voedsel’ en ‘troost voedsel’ te grijpen. Dat in combinatie met meer stilzitten is natuurlijk geen goed plan. Zeker als er ook nog eens stress om de hoek komt kijken.
Prediabetes kun je omdraaien!
Het liefst willen we allemaal een ziektevrijleven. Alert zijn en goed voor jezelf zorgen, kan je helpen dit doel te halen en ziektes te voorkomen. Je lichaam geeft namelijk vaak al in een vroeg stadium signalen af. Door hier adequaat op te reageren, kun je erger voorkomen of zelfs een ziektebeeld weer laten verdwijnen. Diabetes is er hier één van.
Met meer dan 1 miljoen mensen met Diabetes type 2 is meer aandacht dus nodig. Diabetes type 2 werd vroeger ook wel ouderdomssuiker genoemd. Deze naam klopt alleen niet omdat ook jonge mensen het kunnen krijgen. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Hierdoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van tijd steeds minder.
De pre fase
In de eerste fase, ook wel prediabetes genoemd, reageert je lichaam al minder goed op insuline en krijgt het meer moeite met het verwerken van bloedsuiker. Dit resulteert in hogere bloedsuikerwaarden. Je kunt dan al enkele of vage symptomen hebben maar vaker komt het voor dat je nog ‘nergens last van’ hebt. Ondertussen kunnen je hart, bloedvaten en ogen in deze fase al wel schade oplopen. Doe je in deze fase niets, dan kan prediabetes overgaan in diabetes. Grijp je wel op tijd in, kun je prediabetes ook terugdraaien.
Koolhydraten
Terugdraaien doe je door af te vallen, gezond eten en meer bewegen. In de meeste gevallen worden hiermee bloedsuikerwaarden weer normaal. Hoe sneller je hiermee begint, hoe beter het natuurlijk is.
Kijk goed naar de hoeveelheid koolhydraten die je gebruikt, verminder de slechte koolhydraten en voeg meer vezels toe in je voeding. In goede koolhydraten zitten meer vezels. Een vuistregel goede koolhydraten en de hoeveelheid vezels die erin zitten te herkennen is dat je meer moet kauwen om het op te kunnen eten. Dus hoe meer je moet kauwen, hoe gezonder het is. Suikerrijke vla hoef je niet te kauwen en bevat dus ook geen vezels. En ook een koekje zal in je mond vanzelf 'smelten' als lang genoeg wacht. Maar een wortel (met veel vezels) smelt niet. Ook niet als je heel lang wacht. Probeer ook frisdranken, vruchtensappen, deegwaren zoals koekjes, pizza en al het andere uit de oven, ijs en zoete zuivelproducten als vla of yoghurt met een vruchtsmaak en snoep te vermijden.
Nieuwsoverzicht