De beste koolhydraatarme ingrediënten van 2024

De beste koolhydraatarme ingrediënten van 2024

Als je een koolhydraatarm dieet volgt of gewoon minder koolhydraten wilt eten, vraag je je misschien af welke voedingsmiddelen je dan wel mag eten. Een andere veelgestelde vraag die mensen die een koolhydraatarm dieet volgen vaak hebben, gaat over het aantal koolhydraten in bepaalde voedingsmiddelen zoals quinoa en havermout: gezonde volkoren granen die nog steeds koolhydraten bevatten, maar ook veel voedingsstoffen bevatten. En wat voor soort groenten, fruit en eiwitten mag je eten? En hoeveel koolhydraten bevatten die voedingsmiddelen? Hieronder vind je de antwoorden, want we noemen de beste koolhydraatarme ingrediënten van dit moment!

Hennepzaad

Het beste aan deze kleine zaadjes is dat je hennep over voedsel als yoghurt, salades of havermout kunt strooien om een nootachtige crunch en een goede bron van vegetarische eiwitten toe te voegen. Een portie van 3 eetlepels bevat 9,5 gram eiwitten, 1 gram vezels en 166 calorieën. Drie eetlepels hennepzaden zijn ook een uitstekende bron van magnesium en zink. Neem ze daarom mee in je rugzak voor dames als je een dagje weg gaat.

Zoete aardappel

Alle aardappelen zijn zetmeelrijke groenten (samen met andere zoals maïs en erwten), dus ze bevatten meer koolhydraten. Een middelgrote zoete aardappel bevat 25 gram koolhydraten, dus combineer het met gebakken kip of vis en een groene groente zoals broccoli voor een uitgebalanceerde maaltijd. De vezels (4 gram) helpen de spijsvertering te vertragen en zoete aardappelen zitten boordevol ziektebestrijdende antioxidanten genaamd carotenoïden.

Olijven

Er is een reden waarom je in landen als Spanje en Portugal een klein schaaltje olijven (in plaats van brood) voor je maaltijd geserveerd krijgt: ze barsten van de smaak. Een laptoptas kopen en gebruiken voor je reis naar deze landen is dan ook een aanrader als je van olijven houdt, maar je kunt ze uiteraard ook in Nederland eten. Ze zitten bovendien boordevol hart-gezonde enkelvoudig onverzadigde vetzuren. En een kwart kopje bevat slechts 40 calorieën. Je kunt olijven zelfs vinden in handige snackverpakkingen voor een handige snack voor onderweg.

Kefir

Hoewel kefir, een pittige gefermenteerde melkdrank, net zoveel koolhydraten bevat als melk, heeft het het extra voordeel van probiotica, die helpen bij het ondersteunen van je darmgezondheid. Het bevat ook weinig lactose, dus als je moeite hebt met het verteren van gewone melk, kan kefir een goede manier zijn om eiwitten binnen te krijgen: één kopje levert 9 gram, evenals 12% van de dagelijkse waarde voor vitamine D en bijna een kwart van je dagelijkse calciumbehoefte. Gebruik kefir in plaats van yoghurt in je smoothies.

Havermout


Nieuwsoverzicht