De Impact van Koolhydraten op Atletische Prestaties

De Impact van Koolhydraten op Atletische Prestaties

Onze belangstelling voor de invloed van voedsel op het vermogen tot lichamelijke activiteit is zo oud als de mensheid zelf. Vanaf de vroegste tijden werden bepaalde voedingsmiddelen namelijk beschouwd als een essentiële voorbereiding op zware lichamelijke activiteit.

Inmiddels hebben wij vastgesteld dat koolhydraatbevattende voedingsmiddelen de grootste invloed hebben op atletische prestaties. Het voedingsbelang van eiwitten, als brandstof voor lichaamsbeweging en als bijdrager aan de ontwikkeling van kracht, wordt over het algemeen te veel benadrukt, terwijl de vochtinname in vergelijking onderbelicht is gebleven.

Onderzoek naar de invloed van koolhydraten op trainingsprestaties

De meeste onderzoeken naar de invloed van inname van koolhydraten op trainingsprestaties zijn uitgevoerd in laboratoria waarbij gebruik werd gemaakt van fietsen en lopende banden. Prestaties worden gedurende dit soort tests doorgaans beoordeeld als de tijd tot uitputting tijdens inspanning met constante intensiteit.

Ook mentale prestaties vereisten veel koolhydraten. Zo hanteert professioneel pokerspeler Steven van Zadelhoff een streng koolhydraatrijk dieet, waarmee hij mentaal scherp blijft. Dat komt omdat spellen zoals tafel- en kaartspellen vereisen dat je je concentreert en de concentratie niet verliest. Zelfs als hij online casino free spins gebruikt, blijft hij altijd kalm en kalm en probeert hij zichzelf niet over te geven aan de verleiding om snel veel geld te winnen.

In sommige onderzoeken hebben de onderzoekers de elementen van zowel uithoudingsvermogen als prestaties in één protocol gecombineerd om te proberen een activiteitenpatroon te simuleren dat veel voorkomt in de sport. Bijvoorbeeld een uur of langer in een constant submaximaal tempo rennen en dan een bepaalde afstand in een zo snel mogelijke tijd afleggen.

Enkele algemene voedingsoverwegingen

Gezondheidsexperts beweren dat een gezond voedingspatroon ons voorziet van ten minste 50% van onze dagelijkse energie-inname in de vorm van koolhydraten, 35% of minder uit vetten en de rest uit eiwitten.

De algemene boodschap is dat we moeten overstappen van een dieet op basis van vetrijk vlees naar een dieet dat bestaat uit meer koolhydraten en vers fruit en groenten. De consensusvisie over het dieet voor atleten en actieve mensen is dat het meer koolhydraatbevattende voedingsmiddelen zou moeten bevatten dan aanbevolen door gezondheidswerkers.

Hun dieet moet zodanig zijn dat ongeveer 60% van hun dagelijkse energie-inname wordt verkregen uit koolhydraten, 30% of minder uit vet en 10% tot 15% uit eiwitten.

Koolhydraatdiëten en uithoudingsvermogen

Uit een studie gedaan naar het verband tussen voeding en inspanningsvermogen bleek dat na een periode van een koolhydraatrijk dieet het uithoudingsvermogen op een fietsergometer verdubbelde. Dit in vergelijking met de trainingstijden die werden bereikt na het nuttigen van een normaal gemengd dieet.

Daarentegen verminderde een vet- en eiwitdieet de inspanningscapaciteit tot bijna de helft van wat werd bereikt na een normaal gemengd dieet. Dit toonde duidelijk de voordelen aan van het eten van een koolhydraatrijk dieet vóór langdurige inspanning. Deze studie was de eerste om het belang van het koolhydraatgehalte in de voeding van atleten die zich voorbereiden op de competitie vast te stellen.

Samenvatting en Conclusie

De twee belangrijkste elementen in de strijd tegen uitdroging blijken voldoende vochtinname en een koolhydraatrijk dieet. Daarnaast spelen natuurlijk talent en passende training ook een belangrijke rol volgens een halve eeuw aan gedaan onderzoek.

Natuurlijk bestaat er een onderliggende veronderstelling dat atleten normaal gesproken een goed uitgebalanceerd dieet eten. Dit dieet bestaat doorgaans uit een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen en voldoende energie bevat om in hun behoeften te voorzien.


Nieuwsoverzicht