Heerlijke gezonde recepten voor Kerst

Heerlijke gezonde recepten voor Kerst

Kerstmis is een tijd van gezelligheid, tradities, en natuurlijk lekker eten. Maar terwijl de feestdagen vaak synoniem zijn met overvloedige en soms zware maaltijden, hoeft dat niet altijd zo te zijn. Dit jaar kun je genieten van de feestelijke sfeer zonder in te boeten op gezondheid. In dit artikel delen we heerlijke gezonde recepten die perfect passen bij de Kerst. Of je nu een feestelijk diner voor je gezin plant of vrienden wilt verrassen met een culinaire creatie, deze recepten bieden de perfecte balans tussen smaak, voedingswaarde en feestelijke flair. Laat je inspireren en ontdek hoe je van Kerstmis niet alleen een smaakvol, maar ook een gezond feest kunt maken! Dat is weer eens wat anders dan de ongezonde hapjes die je eet op de kerstmarkt Brugge!

Gestoomde kip met wasabi en groenten

Ingrediënten:

  • 1/2 bosje lente-uitjes
  • 4 x 180g kipfilets
  • 300 g sugarsnaps, schoongemaakt
  • 2 courgettes, in de lengte gehalveerd, in plakjes gesneden
  • 1/2 bosje bieslook
  • 1 eetlepel wasabipasta
  • 1 theelepel limoensap
  • 2 eetlepels magere natuurlijke yoghurt

1.Plaats een grote stoompan in een pan gevuld met 2cm water. Zet op hoog vuur en breng aan de kook.

2.Snijd de bosuitjes doormidden. Snijd de groene toppen schuin in dunne plakjes en snijd de wortels van de steeltjes.

3.Wrijf de kip in met zout, leg hem in de stoompan en stoom hem 6-8 minuten. Voeg de stengels lente-ui, peultjes en courgette toe en stoom hem nog 8-10 minuten tot de kip gaar is en de groenten zacht zijn.

4.Ondertussen, voor de dressing, klop alle ingrediënten in een kleine kom tot een glad geheel. Zet apart tot het moment van serveren.

5.Haal de kip uit de stoompan en snijd in dikke plakken. Verdeel over 4 borden met de stengels lente-ui, sugarsnaps en courgette. Schep de dressing over de kip, breng op smaak met zwarte peper en serveer met bieslook en gehakte toppen van lente-ui.

Gekonfijte zalm met citroen-peterseliesalsa

Ingrediënten:

  • 2 kopjes (500 ml) zonnebloemolie
  • 2 kopjes (500 ml) extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel hele zwarte peperkorrels, gekneusd
  • 4 laurierblaadjes
  • Dik geschilde schil van 1 citroen
  • 800 g zalm in het middenstuk zonder vel, zonder graten
  • Kervelblaadjes, om te serveren
  • 1 kopje bladpeterselieblaadjes, fijngehakt
  • 1 kopje kervelblaadjes
  • 1 el kappertjes, afgespoeld
  • 100 g ingemaakte citroen, vruchtvlees en witte schil verwijderd, fijngehakt
  • 1/2 kopje (50 g) walnoten, geroosterd, fijngehakt
  • 1 kleine sjalot, fijngesneden

1.Om zalm te konfijten, verwarm de oven voor op 150°C. Meng de olie, peperkorrels, laurierblaadjes en citroenschil in een ondiepe braadpan.

2.Voeg zalm toe, zorg ervoor dat deze volledig ondergedompeld is in de olie en bedek met bakpapier. Verlaag de oventemperatuur naar 90°C en bak gedurende 15 minuten voor medium-rare of tot de gewenste gaarheid.

3.Laat de zalm 10 minuten in de olie staan. Haal de vis eruit met grote spatels met sleuven, laat de overtollige olie eraf druipen en leg op een serveerschaal.

4.Om de citroen-peterseliesalsa te maken, gooi je alle ingrediënten in een kom. Verdeel de vis over de salsa, garneer met kervel en serveer.


Nieuwsoverzicht