Frans eten dat lekker én gezond is!

Frans eten dat lekker én gezond is!

Ah, Frankrijk. Het land van romige sauzen en boterachtige stokbroden. Een plek waar de wijn eindeloos vloeit en decadente kazen in overvloed aanwezig zijn. Klaar met dat 5-gangenmenu? Spoel het weg met een cognac en crème brûlée. Wacht... Hoe kan Frankrijk een van de gezondste landen ter wereld zijn? Kleine porties en een actieve levensstijl helpen. Maar afgezien van de rijke haute cuisine, zit Frankrijk vol met voedzaam eten. Lees verder om te ontdekken welke gezonde Franse gerechten je moet eten als je in Lyon bent.

Ratatouille

Dat klopt, het gerecht dat ze in die animatiefilm maken is een echte klassieker van de Franse keuken. Het is ook een van de meest vullende en bevredigende manieren om al je dagelijkse groenten in één maaltijd binnen te krijgen. Ratatouille bevat aubergine, ui, knoflook, paprika, courgette, pompoen, tomaten en een aantal kruiden. Dat betekent dat een portie van dit gerecht kanker helpt voorkomen, de bloeddruk verlaagt en het cholesterol verlaagt.

Salada niçoise

Een salade zou geen saaie keuze moeten zijn. Neem NOOIT genoegen met een saaie salade. Maar hoe ga je er een opvrolijken zonder hem te overgieten met een zware dressing? Maak kennis met de Salade niçoise, een overvloed aan enkele van de gezondste en lekkerste ingrediënten op aarde. Een traditionele Salade niçoise bevat tomaten, sperziebonen, tonijn, hardgekookte eieren, olijven en ansjovis. Verwacht dus omega-3, proteïne, vitamine A, B, C en K en voedingsstoffen zoals foliumzuur en magnesium in een knapperige, hartige en azijnachtige verrukking van een salade.

Sint-jakobsschelpen

Ah, sint-jakobsschelpen, de onvergetelijke smaak en geur die uit duizend Parijse cafés en brasseries opstijgt. Het benadrukt de vreugde van de Franse keuken... de gevaren. De beroemdste bereiding van Franse sint-jakobsschelpen is boterachtig, romig, kaasachtig en broodachtig. Maar de Fransen kennen talloze manieren om sint-jakobsschelpen te bereiden, waarvan er veel veel gezonder zijn.

Soup Au Pistou

Deze Provençaalse soep maakt geweldig gebruik van de groenten van het seizoen in een verbazingwekkend smaakvolle soep. De pesto is gemaakt van olijfolie, knoflook en verse basilicum. Basilicum is een sterke ontstekingsremmer die gewrichten kan helpen. Knoflook verlaagt cholesterol. De pestomix wordt toegevoegd aan een mix van sperziebonen, prei, wortels, courgette en alle andere groenten die de chef uit hun tuin heeft geplukt.

Mosselen

Er staat nog een schelpdier op de lijst. Deze is makkelijk te bereiden en perfect voor een zonnige avond op de veranda. Mosselen bevatten een van de hoogste natuurlijk voorkomende hoeveelheden vitamine B12 op de planeet. B12 is essentieel om je lichaam te helpen voedsel om te zetten in energie. Het bewaart ook de myelineschede die je hersencellen isoleert, dus het zou je scherper moeten maken naarmate je ouder wordt.

Linzen

Linzen zijn een hoofdbestanddeel van het rustieke Franse dieet. Ze zijn goedkoop, maar zitten boordevol voedingsstoffen en kunnen behoorlijk smaakvol zijn in combinatie met verse kruiden en een beetje liefde. Deze peulvruchten bevatten veel vezels, wat essentieel is voor een gezond spijsverteringsstelsel. Ze zijn ook een goede bron van kalium, calcium, zink, niacine en vitamine K.


Nieuwsoverzicht