Minder koolhydraten en meer groente en fruit
Het eten van minder koolhydraten is een populaire manier om gewicht te verliezen. In het doorsnee dieet van een Noord-Europeaan zitten juist veel koolhydraten. Dat komt onder andere door de grote hoeveelheden brood die gegeten worden. Op zich zijn koolhydraten helemaal niet ongezond, maar je kunt er wel te veel van eten. Tegelijkertijd consumeren inwoners van Nederland gemiddeld te weinig groente. In dit artikel lees je hoe je twee vliegen in één klap kunt slaan.
Het voedingsadvies omtrent groente en fruit
Gezondheidsinstituten en ouders hameren al decennialang op het belang van het eten van genoeg groente en fruit. Helaas lukt het de meeste mensen alsnog niet om aan de voorschriften te voldoen. Wat zijn de richtlijnen eigenlijk? Het Voedingscentrum schrijft 250 gram groente en 2 porties fruit voor. Die 2 porties fruit komen neer op ongeveer 200 gram. Een portie is bijvoorbeeld een appel, een banaan of een schaaltje druiven.
Begin bij het ontbijt met het eten van groente
In Nederland hebben veel mensen de gewoonte om alleen bij het avondeten groente te nuttigen. Daarmee schieten ze zichzelf eigenlijk in de voet. Want in één keer 250 gram op je bord zien liggen werkt niet heel motiverend. Vooral niet wanneer je niet zo van groente houdt of wanneer je sowieso niet zoveel eet. Probeer de 250 gram groenten over de hele dag te verdelen. Eet bij het ontbijt bijvoorbeeld een boterham met plakjes tomaat en sla of gegrilde paprika en courgette. Of sla het brood helemaal over en nuttig een banaan of een bakje yoghurt met fruit. Zo zorg je er ook meteen voor dat je minder koolhydraten eet.
Een lekker salade tijdens de lunch
Bij de lunch eten veel mensen brood. Daar is op zich niks mis mee, maar als je ’s ochtends ook al brood eet blijft er weinig ruimte over voor variatie. Bovendien consumeer je hierdoor al tijdens de eerste twee maaltijden van de dag veel koolhydraten. Kies in plaats daarvan voor een lekkere salade. Maak die desnoods al eerder klaar zodat de lunch zelf niet te veel tijd in beslag neemt. Als bijkomend voordeel is een lichte salade een ideale maaltijd om gewicht kwijt te raken. Want ook snel afvallen gaat eenvoudiger met een koolhydraatarm dieet.
Wees niet bang om te experimenteren
Een standaard Hollandse maaltijd bestaat uit aardappelen, groente en vlees. Waarbij de groente wordt vaak alleen maar gekookt. Veel mensen hebben zelfs de neiging om het veel te lang te laten doorkoken zodat er helemaal weinig van overblijft. Daarom is het geen wonder dat deze smakeloze groenten niet het populairste onderdeel van de maaltijd zijn. Maar er zijn genoeg opties om daar verandering in te brengen. Geef je bron van vitamine C smaak met Italiaanse of Provençaalse kruiden. Dat doe je letterlijk in een handomdraai.
Het is verder ook geen slecht idee om verder te kijken dan de Europese keuken. Want bijvoorbeeld in India ligt de focus veel meer op het eten van groenten. Je vindt overheerlijke curry’s waar geen vlees of vis in zit maar die wel rijk zijn aan smaak. Met een avontuurlijke blik en een beetje creativiteit ontdek je talloze manieren om groenten spannend en lekker te maken.
Nieuwsoverzicht