Zo bewaar je specerijen het langst vers en krachtig
Kruiden en specerijen zijn onmisbaar in iedere keuken. Ze geven gerechten niet alleen smaak, maar hebben ook vaak gezondheidsvoordelen. Toch verliezen ze na verloop van tijd hun kracht en aroma als ze niet op de juiste manier worden bewaard. Dankzij de juiste conserveringsmethoden zorg je ervoor dat je kruiden en specerijen langer vers en krachtig blijven. In deze blog vertellen we je er alles over.
Bewaren op de juiste plek
De manieren waarop je kruiden bewaart, heeft een grote invloed op hun versheid. Kruiden en specerijen moeten namelijk op een droge, koele en donkere plek worden bewaard. Zonlicht en warmte kunnen de smaak en geur sneller doen vervliegen. Een keukenkastje ver weg van het fornuis of een speciale lade voor de kruiden is daarom een betere optie dan een plank direct boven het fornuis.
Gebruik luchtdichte verpakkingen
Lucht en vocht zijn de grootste vijanden van specerijen en kruiden. Daarom is het aan te raden om ze in goed afsluitbare, luchtdichte potjes of zakjes te bewaren. Glazen potjes met schroefdeksels zijn ideaal om de smaak zo lang mogelijk te behouden. Plastic zakjes of papieren verpakkingen laten te veel lucht door. Daardoor gaat de kwaliteit sneller achteruit.
Hele specerijen versus gemalen kruiden
Heb je de keuze? Kies dan voor hele specerijen in plaats van gemalen kruiden. Hele specerijen, zoals peperkorrels, kaneelstokjes of komijnzaad, blijven veel langer vers dan de gemalen tegenhangers. Door ze pas op het moment van gebruik te malen of vijzelen, behoud je optimaal hun aroma en smaak. Een kruidenmolen of vijzel is daarom een waardevolle investering voor iedere kookliefhebber. Gebruik kruiden zonder zout voor een verfijnde smaak.
Kruiden en specerijen invriezen
Sommige kruiden kun je uitstekend invriezen. Vooral verse kruiden zoals basilicum, dille en koriander. Dit doe je op verschillende manieren: in een afgesloten zakjes, als kruidenpasta in ijsblokvormpjes met een beetje olie, of los in een bakje. Specerijen zoals peper of kaneel zijn minder geschikt voor de vriezer. Deze behouden hun smaak beter in luchtdichte verpakkingen.
Gedroogde kruiden zelf maken
Verse kruiden kun je makkelijk drogen, waardoor ze langer houdbaar blijven. Dit kan door ze op een warme, droge plek te laten hangen of door een voedseldroger te gebruiken. Zodra de kruiden helemaal droog zijn, kunnen ze fijngemalen en bewaard worden in luchtdichte potjes. Zelf gedroogde kruiden zijn vaak krachtiger en aromatischer dan de varianten uit de supermarkt.
Houdbaarheidsdatum en geurtest
Ondanks dat kruiden en specerijen niet snel bederven, verliezen ze wel na verloop van tijd hun kracht. Gemalen kruiden behouden hun smaak tot een jaar. Hele specerijen blijven tot drie jaar goed. Twijfel je? Vertrouw dan op je zintuigen. Als een kruid weinig geur of smaak heeft, is het tijd om het te vervangen.
Nieuwsoverzicht